Hvilken krydderurt?

Det blir enklere og mer variasjon i matlagingen når du kan plukke urtene rett fra hagen. Du trenger ikke hage en gang, det holder med noen potter eller blomsterkasse, krydderurtene tar ikke all verdens plass. Det praktiske med de krydderurtene som er presentert her, er at de er herdige stauder, halvbusker og busker. Det betyr at de plantes ett år og så kommer de tilbake år etter år. Mange av urtene er opprinnelige fra Middelhavet og steppene i Asia, noe som innebærer at de gjerne vil ha full sol men er ellers nøysomme og kan takle tørkeperioder. Det første året etter planting bør de imidlertid vannes siden røttene må kunne etablere seg først. Krydderplantene i dette innlegget er herdige til minst herdighetssone 3, de vil altså kunne klare seg fint for eksempel i hele Oslo.

Salvie (Salvia officinalis) med sine grågrønne blader er en tiltalende prydplante. Den vil gjerne ha full sol og tåler tørke. I tillegg til å brukes i matlagingen kan man kan man brygge salviete mot halssmerter på bladene. Det er kjekt å ha i hvert fall ett individ i hagen. De kan brukes til vakre staudesamplantinger med prydgress og ryllik, og som underplanting under roser. Plantes med rundt 30 til 40 cm avstand.

Bergmynte eller Oregano (Origanum vulgare) vokser også vilt ved Oslofjorden, den trives på solrik, næringsfattig og godt drenert jord. Bergmynte er en ypperlig plante for biene. Den kan plantes i en tørr blomstereng for eksempel på takhage, i staudebed, stein- eller urtehage. I matlagingen passer bladene godt til italienske retter og i tomatsaus. Plantes med rundt 20 cm avstand.

Oregano (bakerst), rosmarin (venstre) og timian (høyre) brukes mye i det italienske kjøkkenet.

Timian (Thymus officinalis) er enda en krydderplante som du kan finne viltvoksende ved Oslofjorden og andre steder. Den kan plantes i en urtehage eller en steinhage, og vil også trives i fuger mellom steinheller eller i en solvendt tørrmur. Planten er som oftest vintergrønn og tiltrekker seg mange bier. Timiante er god for forkjølelse og bladene er smakfulle ingredienser for kjøttretter og tomatsaus. Plantes med rundt 20 cm avstand.

Rosmarin (Rosmarinus officinalis) er en kjent urt i det norske kjøkken. Den varmekjære planten er fra Middelhavet og trenger et lunt og solfylt sted for å kunne klare seg over vinteren, ellers bør den dekkes til. Alternativt kan du plante den i en krukke og sette den inn i et frostfritt og lyst rom om vinteren. Planteavstand er rundt 30 til 40 cm.

Sitronmeliss (Melissa officinalis) er også opprinnelig fra middelhavsområde. Bladene har sitronsmak og gir en forfriskende smak i te og hjemmelaget brus. Planten har en kraftig vekst, blomstrer rikt og er en god bieplante. Den trives på solfylte steder i næringsrik jord og kan spre seg en del med frø. Plantes med rundt 30 cm avstand.

Lavendel kan plantes i større felt og danner et lilla blomsterteppe på sommeren.

Lavendel (Lavendula angustifolia) har vært en populær hageplante de siste årene og blitt plantet mest for sin utseende og blomstene. Blomstene og bladene kan også brukes i matlagingen, til å lage såpe av og for å holde klesmøll unna klærne. Halvbusken fra Middelhavet skal stå solrik og helst i lett, noe kalkholdig jord. Får den for mye næring, kan planten fryse om vinteren. Etter blomstringen, som biene og insektene blir veldig tiltrukket av, klippes planten litt tilbake. Plantes med rund 30 cm avstand.

Ysop (Hyssopus officinalis) liker seg på en solrik vokseplass med næringsfattig, kalkholdig jord. Med sine blå blomster er den også en fin prydplante som er populær blant bier og andre insekter. De eteriske oljene av ysopen holder lus og insektslarver unna blomsterbedet. Bladene kan brukes til å krydre salat, sauser og kjøttretter. Plantes med rund 30 cm avstand.

Malurt har et tiltalende sølvgrå bladverk og kan brukes som prydstaude i hagen.

Malurt (Artemisia absinthium) er mest kjent for sitt bruk i absint. De bitre bladene kan også brukes i te og i matretter. Det er en vakker plante med sitt sølvaktig bladverk og kan finnes viltvoksende ved Oslofjorden. Planten trives på tørre, solfylte steder med godt drenert jord.

Johannisurt eller Prikkperikum (Hypericum perforatum) vokser også naturlig i Norge. Den trives i sol og med godt drenert jord. Johannisurt er en medisinplante. Bladene og blomstene kan høstes, tørkes og brukes som te. Planten kan stå i en blomstereng, i urtehagen eller et staudebed. Med sine gule blomster er den flott å se på og insektene kommer gjerne på besøk. Plant den med 30 til 40 cm avstand.

Johannisurtblomstene er veldig populære hos bier og andre insekter.

Anisisop (Agastache foeniculum) er enda en bieplante. Den får stort volum og opprett vekst, sår seg lett og kan utkonkurrere andre vekster. Anisisop er veldig nøysom med tanke på vokseplass, men liker seg i sol og med godt drenert jord. Bladene og blomstene brukes som te og krydder. Plantes med rundt 40 til 50 cm avstand.

Gressløk (Allium schoenoprasum) er vel en av den mest vanlige krydderurten i det norske kjøkken. Eggerøre med gressløk er en favoritt. Planten liker moldrik, godt drenert jord i sol eller halvskygge. De lilla kuleformete blomstene tiltrekker seg bier og humler. Gressløk er også forvillet i Norge, den trives her.

Du ser at det finnes mange herdige og herlige krydderurter å velge fra, og om man ikke får brukt alt på kjøkkenet, får biene og andre insekter i hvert fall glede seg over blomstene. Urtene trenger lite stell. Da er det bare å nyte hagen og sine blomster!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: